Leeuwarden, de fantastische hoofdstad van Friesland

Leeuwarden is niet alleen de hoofdstad van Friesland, het is ook een van de gaafste plekken om te bezoeken in deze provincie. Er zijn heel veel verschillende namen voor deze stad, Leeuwarden, Lintwarde, Ljouwer of Liwwadden. Hoe je het ook noemt maakt niet uit, iedereen is het er wel over eens dat het een hele mooie stad is. Het centrum is heel erg leuk, er zijn gezellige mensen en er is genoeg om te bezichtigen. In dit artikel lees je wat!

De leunende toren van Leeuwarden

Iedereen kent de toren van Pizza. De toren die volkomen scheef staat. Echter, wanneer je een scheve toren wilt zien hoef je niet helemaal naar Italië af te reizen. Er staat namelijk een toren in Leeuwarden die net zo scheef is! Veel mensen vinden het een wonder dat hij nog overeind staat. Toch hoef je niet bang te zijn dat de toren instort, hij staat er immers al jarenlang. Het is zelfs het boegbeeld van de stad geworden. De toren, genaamde de Oldehove, vormt een uitkijkpunt over het centrum en is tevens een ontmoetingsplek voor allerlei toeristen. Veel culturele evenementen spelen zich af rondom deze toren. Van muziekfestivals tot speciale lichtshows.

Er is een overvloed aan straatkunst  

Heel veel gebouwen zijn versierd met straatkunst in Leeuwarden. Dit kunnen muurschilderingen zijn, maar ook straatgedichten of stadswoorden. Deze kunst beperkt zich niet tot gebouwen, ook bruggen en parken zijn versierd. Het is de ideale plek voor kunstenaard, dichters en street-artists, zij krijgen namelijk alle gelegenheid om hun kunsten te vertonen. Voor de bezoeker is dit ook mooi, en het vormt een schitterende ontdekkingsreis. Overal is wel wat nieuws te ontdekken. Of je nu omhoogkijkt, of wacht tot de brug opengaat of naar de straat staart. Er is altijd wel wat moois te zien.

De culturele hoofdstad van Europa

Niet alleen Leeuwarden maar heel Friesland was in 2018 de culturele hoofdstad van Nederland. Veel kunstobjecten die toen zijn gemaakt, kun je nog steeds terugvinden. Denk bijvoorbeeld aan de 11fountains. Dit kunstwerk is gebaseerd op de 11-stedentocht. In elk van de 11 steden werd een object geplaatst dat iets te maken heeft met de Elfstedentocht. Het zijn unieke waterwerken, sommige hebben iets met mist gemaakt andere met ijs of zeewater. Op die manier is het mogelijk om toch een soort van Elfstedentocht te volgen. Om de drie jaar wordt er een cultureel jaar gevierd en wordt er opnieuw aandacht besteedt aan dit soort dingen, zo ook in Leeuwarden.

A Guide to Leeuwarden

Het is mogelijk om een tocht door Leeuwarden te maken waarbij je aan de hand van een gids alle mooie plekjes te zien krijgt. Je krijgt allerlei verborgen plekjes te zien die je zullen verassen. De gids kan je alles vertellen over de historie van de gebouwen en de stad. Je komt er onder meer achter waar Mata Hari haar leven begon. Verder kom je te weten dat de Oranjes (koninklijke Familie) verbonden waren met de Grote Jacobijnkerk. Je hoort ook het verhaal over een Joods schoolplein, waar nooit meer een kind zal spelen.

Het draait bij deze tour natuurlijk niet alleen om geschiedenis. Je kan ook leren waar de leukste en lekkerste eetgelegenheden zijn. Verder zie je waar de mooiste winkels zich bevinden. Kortom, je leert het centrum goed kennen. Na de tour kan je dan op eigen initiatief rondlopen en een aantal van deze plekken wat beter verkennen.   

Bijzondere bezienswaardigheden

De Blokhuispoort is een de leukste dingen die je kunt bezichtigen in Leeuwarden. Dit was vroeger, tot 2007, een gevangenis. Het is omgetoverd tot een cultureel centrum. Veel van de cellen zijn veranderd in winkeltjes. Je kunt hier ook alles leren over de geschiedenis van het complex. Verder zijn er genoeg eet en drinkgelegenheden.

De lovefontein is ook erg geinig om eens een keer van wat dichterbij te bekijken. Dit is de Leeuwardse bijdrage aan de Elfstedentocht van kunstwerken. Het kunstobject bevindt zich tegenover het treinstation en valt dus erg op. Het ziet er heel leuk uit, het bestaat uit twee hoofden waar een grote mistwolk omheen hangt. De kunstenaar wilde de nevel over het Friese platteland uitbeelden, en de vitaliteit van de Friese Jeugd.

Ook leuk zijn de Friese hofjes en gasthuizen erg interessant om een keer goed te bekijken. Deze huisjes werden gebouwd om arme inwoners, met name weduwvrouwen, eten en onderdak te geven. Hoewel deze hofjes niet meer zo’n functie vertolken, worden de huisjes nog steeds wel bewoond. In het Boshuisengasthuis wonen tegenwoordig nog steeds alleen maar vrouwen. Er is ook een hofje dat de grappige naam ‘Luilekkerland’ heeft. Verder heb je nog het indrukwekkende Sint Anthony Gasthuis. 

De Matthaus Passion

Er zijn ook heel veel leuke evenementen die je kunt doen in Leeuwarden. Je kunt bijvoorbeeld de Matthaus Passion bezoeken. Dit is gemaakt door Bach, en een tijdloos verhaal. Het gaat de lijdensweg van Jezus Christus. Het is een van de absolute hoogtepunten uit de klassieke muziek. De muziek wordt gespeeld door de professionals van het Bachkoor Holland. Dit evenement zal in 2022 rond Pasen plaatsvinden.

Moon, een van de leukste cafés in Leeuwarden

Wanneer jij van een hapje en een drankje houdt, dan is het zeker een goed idee om eens bij Moon langs te gaan. Je krijgt er heerlijke smoothies of een lekker en bijzonder gebakje. Je kunt ook allerlei gezonde vegetarische hapjes krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een gezond broodje met avocado of rode biet. Ze gebruiken veel duurzame en biologische producten.

Lekkere pannenkoeken bij Stek, of een sjiek diner bij restaurant Eindeloos

Stek is een heel leuke eetgelegenheid. Het ligt aan de Harlingersingel. Je kunt er bijvoorbeeld kiezen voor Amerikaanse pannenkoeken met gekarameliseerde appels. Er zijn ook hele gezonde gerechten zoals wraps met zalm of broodjes met brie. Er zijn heel veel mogelijkheden! Ook wat betreft het tijdstip. Je kunt er in de ochtend, middag of avond langs gaan. Er is een prachtig uitzicht waarbij je kunt uitkijken op het water naar de voorbijvarende schepen. Ook restaurant Eindeloos is prachtig. Je kunt hier genieten van de gerechten van chef-kok Stefan Visser.