Welke keukenstijl past het best bij jou?

Ben jij bezig met een verbouwing, en ben je op zoek naar een nieuwe keuken? Dat is een hele leuke zoektocht, maar het kan soms ook moeilijk zijn om de juiste keuken te kiezen. Je wilt natuurlijk wel de beste beslissing nemen, aangezien je vaak jarenlang dezelfde keuken wilt gebruiken. Je moet op verschillende vlakken de juiste keuze maken. Welke producten wil je bijvoorbeeld in de keuken geplaatst hebben, en voor welk budget? Het is echter eveneens van belang dat je aandacht besteed aan de stijl. Er zijn namelijk talloze verschillende stijlen, en iedere persoon heeft zo zijn of haar eigen voorkeur. Een landelijke keuken ziet er bijvoorbeeld totaal anders uit dan een moderne keuken. Elke stijl heeft ook zo zijn eigen sfeer en uitstraling. In dit artikel lees je welke stijlen er zijn. Zo kun je gemakkelijk de juiste beslissing nemen.

De landelijke keuken

De landelijke interieurstijl draait om gezelligheid met een vleugje nostalgie, het doet het meest denken aan een boerderij op het platteland van anno 1950. De variant voor de keuken is iets anders. Het pakt wat van de elementen uit de landelijke interieurstijl, maar heeft ook moderne elementen. Deze combinatie zorgt voor een gezellige uitstraling, zonder oubollig te worden. Deze keukens zijn ook van alle moderne gemakken voorzien.

Hoe ziet dit er specifiek uit? Welke materialen worden er bijvoorbeeld gebruikt? Het gebruik van hout komt erg veel voor. Dit geeft een warme en natuurlijke uitstraling. Er wordt wel vaak gekozen voor effen materialen, waardoor het geheel wat strakker wordt. Andere populaire elementen in de landelelijke interieurstijl keukens zijn steen, gietijzer of porselein. Een steenlook tegelvloer is bijvoorbeeld een heel goed idee. Gietijzeren bloembotbakken vormen een mooie decoratie. Porseleinen accessoires maken het geheel af! 

De moderne keuken  

Het is natuurlijk ook een mogelijkheid om te kiezen voor juist een hele moderne keuken. Veel andere mensen kiezen hier namelijk ook voor, het is een van de meest populaire stijlen van dit moment. Wat zijn de algemene karakteristieken van deze stijl? Dat verschilt van tijd tot tijd. Wat 10 jaar geleden modern was, is dat tegenwoordig natuurlijk niet meer. Echter, wat is een moderne keuken in 2022?

Veel voorkomende elementen zijn gladde oppervlakken en strakke ontwerpen. Een keukentafel gemaakt van gelakt en geschuurd hout bijvoorbeeld. Het keukenblad bestaat meestal uit geslepen steen. De tegelvloer ziet er meestal ook strak uit en heeft geen naden meestal. Wanneer er hout, steen of metaal gebruikt wordt, dan wordt dit meestal geslepen om alles er gladder uit te laten zien. Regelmatig zie je andere materialen zoals kunststoffen of roestvrij staal terug in een moderne keuken. Aluminium wordt eveneens steeds meer gebruikt. De opgave is om deze stijl zo in te richten dat alles er strak uitziet, maar dat het toch niet ongezellig is. Dit kan bijvoorbeeld door kleuren te combineren. Een aantal planten verspreid over de ruimte zorgend ook voor wat extra sfeer.

De klassieke keuken

De klassieke keuken is helemaal niet saai of cliché, wat sommige mensen soms denken. Het oogt, wanneer het goed is uitgevoerd, juist gezellig. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van natuurlijke elementen. Verder komen reliëf tegels vaak voor, net als een klassiek fornuis en de afzuigkap. Deze keukens hebben vaak eveneens een aantal versieringen. Dit zijn niet alleen accessoires, ook keukenkastjes en ander meubilair is regelmatig versierd. Er is dan meestal sprake van symmetrische patronen. De oven en de koelkast zien er ‘gedateerd’ uit, waardoor er een ietwat nostalgische en gezellige sfeer wordt gemaakt. Hanglampen doen het eveneens goed. Dit zorgt voor een sjieke en klassieke uitstraling.

Stoere keukens

Hou jij van een stoere inrichting? Dan is het een uitstekend plan om de keuken eveneens te voorzien van een stoer uiterlijk. Maar hoe ga je dat aanpakken is wellicht je vraag. Het is erg simpel. Wij beschrijven hier welke materialen en elementen je kunt gebruiken om een stoere badkamer te krijgen. Alles is, net als bij de moderne stijl, erg strak. Echter, een stoere keuken maakt ook veel gebruik van zware elementen. Het hout dat gebruikt wordt, is meestal op een speciale manier bewerkt om het robuuster en stoerder over te laten komen. Verder wordt er amper gebruik gemaakt van versieringen. Het is wel normaal dat een keukenfront dezelfde kleur heeft en uit hetzelfde materiaal bestaat. Verder wordt er weinig gebruik gemaakt van verlichting op het plafond. Er wordt ook vaak gekozen voor een tegelvloer met weinig en onopvallende voegen. Hiervoor zijn de XXL-tegels er geschikt. Met gerectificeerde tegels kun je ervoor zorgen dat de voegen veel kleiner zijn en dus nog minder opvallen. Een ander extreem belangrijk element in een stoere keuken, is metaal. Eigenlijk kan een stoere keuken niet zonder. Staal wordt op verschillende manieren gebruikt, bijvoorbeeld voor handgrepen. De verlichting wordt eveneens vaak in een stalen frame geplaatst. Glanzend staal is eveneens een leuke toevoeging.

Design keukens

Bij design keukens draait het om het creëren van een persoonlijke en unieke sfeer. Ze zijn over het algemeen luxe ingericht, maar tegelijkertijd hebben ze altijd elementen die in geen enkele andere keuken te vinden zijn. Het zijn meestal gewaagde ontwerpen, die erg verassen. Verder zijn de designs erg strak, en wordt er meestal gebruik gemaakt van minimalistische ontwerpen. Er zijn vaak ook bijzondere geometrische vormen aanwezig. Omdat bij dit soort keukens veel dingen precies afgestemd worden op de smaak van de huiseigenaar, is het moeilijk om een duidelijke definitie te geven van deze stijl. Elke keuken is namelijk weer net iets anders. Dat is tegelijkertijd ook de charme van een design keuken. Een ander voordeel van een design keuken; alles kan op maat afgestemd worden. Wanneer je over een hele kleine of juist grote keukenruimte beschikt, dan is dit natuurlijk erg handig. Normaal gesproken zou je wellicht moeite hebben om alles goed in te passen. Bij een design keuken is het belangrijk dat je zaken doet met een specialist. Een echte goede adviseur kan je goed helpen met het kiezen, het ontwerpen en het samenstellen. Wanneer je alles zelf probeert aan te pakken kan dit verkeerd uitpakken. Iets wat je in je hoofd hebt kan er namelijk in het echt totaal anders uitzien. Overleg daarom altijd met een ervaren interieurspecialist.